Bude z mého dítěte ČLOVĚK OHNUTÝ?

 

Sedím, sedíš, sedíme... A fakt se HRBÍME! Výcvik na člověka ohnutého  začíná v 6 letech. Nastoupíš do školy - sedni si a dávej pozor. Neruš. Neběhej. Neskákej. Nedělej zvuky. Seď. Jsi větší - seď od rána do večera a uč se. Jsi dospělý - sedni si do své přihrádky v open office. SEĎ! 

Zapomněla  jsem na 2 hodiny tělocviku týdně... A jasně, jsou i povolání, u kterých se člověk hýbe. Ale celkově se hýbeme zatraceně málo. Jsme ohnutí a ochablí. 

Dítě se narodí a spoutáme ho zavinovačkou. Uvazujeme ho do sedátek / lehátek - je to přeci pro jeho bezpečí. Jenže nemůže kvůli našemu strachu poznávat možnosti svého těla. Místo, aby šlo do školky pár set metrů pěšky, dovezeme ho tam v autosedačce. Chce běhat, skákat a lézt na stromy. Ježišmarjá vždyť se ušpiníš! Nikam nelez, ještě spadneš! Tak neleze. A nešpiní se. Pochopilo, že my nejlíp víme, jak má žít. Jenže nezná hranice svého těla - a pak nerozpozná, co pro něj je a co není bezpečné. Je z něj hrom do police a opravdu mu hrozí nebezpečí. Jednou se totiž na ten strom rozhodne vylézt, ale nepozná, kam až si může troufnout... 

Jak se dostaneme do spárů "systému", posadí nás do lavic a je to. Ať děláš, co děláš, sedět se musí opravdu dlouho. Čím jsi starší, tím déle. Pokud zamýšlíte kancelářskou kariéru, je nutné počítat s tím, že půjdete SEDĚT.

A už jste někdy viděli člověka po 8 hodinách sezení v "umělohmotném krcálku", jak se opravdu raduje? Jak září štěstím? A jak má pevné a pružné tělo, připravené zdolat kdejakou výzvu? Horko těžko se snažíme naše věčné sezení kompenzovat. Někteří. Přitom muži mají evolučně zakódovanou potřebu lovit, vydávat se na náročné výpravy a přinášet svým ženám a dětem obživu. Ženy mají chodit a sbírat plody a byliny. A zpracovávat, co muži přinesou. To všechno v přírodním prostředí. K základním lidským potřebám patří vykonávat smysluplnou fyzickou práci na čerstvém vzduchu. A setkávat se při hudebně-tanečním rituálu kolem ohně. 

Fyzický pohyb je základní lidská potřeba. Když není naplněna, nemůže optimálně fungovat nic dalšího. Potřebujeme o tom všem vědět a snažit se svůj život uvést do co největšího souladu s našimi vrozenými očekáváními. Prostě se hýbat, hýbat a hýbat. Na vzduchu. Změnit školy. Nejdřív musí být uspokojena hrubá motorika - tělo, pak můžeme pokračovat motorikou jemnou a rozvojem myšlení... Pokud se pokoušíme nevyběhané kluky posadit k pracovnímu listu, čeká nás fuška. A  při pohledu na pyramidu lidských potřeb Abrahama Maslowa úplně zbytečná. Platí to i pro naše pracovní a osobní návyky...

Je čas vědomě měnit chod věcí. Ona se totiž naše fyzická ochablost, náš shrbený postoj, odráží v našem životním postoji. Jsme shrbení a máme tendenci nechat své životy ovládat ledasčím, třeba i nesmysly. Konec filosofování. Je čas na rozcvičku. Skákat, běhat, tančit a radovat se :)

 Daniela Šimonová, 12.11.2020






Komentáře