Mami, budu žena!

Mami, už vím, co potřebuju, abych byla ženou! Nalakovat si nehty, udělat si make-up a koupit si boty na podpatku. A ještě si asi nabarvit vlasy a koupit kabelku. Jsem připravená vyrazit do světa. A kdybych náhodou přibrala, budu držet dietu z krabiček.


Rozhovor matky s dcerou na prahu dospívání: 

Dcera: "Být ženou znamená lakovat si nehty nebo si lepit umělé, mami."

Matka: "Aha... a víš, že laky často obsahují trifenylfosfát a formaldehyd? Ty působí škodlivě na naše tělo. Na metabolismus, kůži, plodnost, způsobují alergie a když je žena těhotná, dostávají se až k miminku. A další chemikálie obsahuje odlakovač. S lepením to není o nic lepší, náš nos nám jasně říká, co je nevhodné pro naše tělo." 

Dcera: "Být ženou znamená nanést si na obličej korektor, make up, bronzer, tvářenku, pudr, rozjasňovač, stíny, linky, řasenku, rtěnku a namalovat si obočí, aby bylo pořádně široké." 

Matka: "Hmmm. A myslíš, že kůže může dobře dýchat, když je na ní tolik vrstev? A co když ty přípravky obsahují škodlivé látky? Třeba konzervanty, mohou být rakovinotvorné nebo  způsobovat hormonální nerovnováhu, a silikony, které nejsou biologicky odbouratelné a škodí tak životnímu prostředí. Víš, mě se moc líbíš, když vypadáš tak, jak vypadáš. Jsi to ty, jsi přirozená. Jsi nádherná. Myslíš, že je potřeba si na obličej namalovat masku, než se vydáš mezi lidi? Že tě budou mít radši?" 

Dcera: "Být ženou znamená nosit boty na vysokém podpatku."

Matka: "No... A víš, že když si vezmeš podpatky, jsi v nepřirozené pozici? Váha celého těla je jen na špičkách prstů, zádové svaly jsou přetížené a pak bolí. Trpí také kolena, blokuje se krční páteř, krátí se svaly a šlachy, hlavně Achillovka. A může se vybočit palec. A navíc se v nich nedá pořádně chodit. Myslíš, že to za to stojí?" 

Dcera: "Být ženou znamená být štíhlá jako modelka."

Matka: 

"Hmm... Myslíš, že je důležité vypadat stejně jako holky z reklam? Víš, že jsou reklamní fotky uměle vylepšené? Co není dokonalé, v počítači se zamaskuje nebo odstraní - pihy, pupínky, vrásky, cokoli... Víš, že spousta modelek trpí poruchou příjmu potravy? A z blízka jsou tak hubené, až to hezké není. A podívej na tenhle obrázek! Za první republiky bylo moderní být naopak při těle. Měli to úplně opačně! Myslíš, že stojí za to snažit se být jako z reklamy? Nebo je lepší být zdravý a být sám sebou? 

Dcera: "Být ženou znamená barvit si vlasy. A rozhodně by je žena neměla mít šedivé."

Matka: "Víš, s těmi barvami na vlasy je to podobné jako s laky na nehty a další kosmetikou. Obsahují spoustu látek, které pro  nás nejsou dobré. Vědecké studie dokazují spojení mezi barvením vlasů a rakovinou. Škodlivé látky se dostávají do těla. A myslíš, že je něco špatného šedivých vlasech? Ona to tak příroda zařídila, že vlasy časem ztratí svou původní barvu. U někoho dřív a u někoho později. Hodně záleží na tom být v pohodě a nestresovat se. Já pár šedivých vlasů mám. Říkám jim měsíční vlasy moudrosti a mám je ráda." 

Dcera: "Mami, chceš říct, že tohle všechno je tak škodlivý? To to jako nesmím vůbec dělat?"

Matka: "No, moc zdravé a rozumné tohle všechno barvení a maskování sebe sama není. Ale i tady platí: všeho s mírou. Když si žena občas vezme boty na rozumném podpatku, nic se jí nestane. Kosmetiku si může vybírat přírodní. A je dobré mít na paměti, že méně je více. Nejdůležitější je, aby se měla ráda taková, jaká skutečně je. Protože má od přírody dokonalé tělo, které je tu pro ni. A když se o něj bude dobře starat, bude jí dobře."

Dcera: "A co to tedy je - být ženou?"

Matka: "Je to milovat a přijímat sebe sama. Přijímat své tělo a pečovat o něj. Věřit svým instinktům. Být v souladu s tím, co děláš. Pečovat o druhé a dávat jim lásku. Být trpělivá. Tvořit. Budovat domov. Přijímat. Milovat."      


Daniela Šimonová, 18.11.2020


   



Komentáře